Gustav Vasa

En man på skidor

Gustav Eriksson av den kungliga ätten Vasa föddes förmodligen den 12 maj 1496 i Uppland. Han var son till riddaren och riksrådet Erik Johansson och hans hustru Cecilia Månsdotter. Gustav Vasa hade titeln Riksföreståndare mellan 1521 och 1523 och därefter var han kung över Sverige mellan 1523 och fram till son död år 1560. För gemene man är han dock kanske mest känd för sin skidfärd som ligger till grund för dagens Vasalopp. Jagad av kung Kristians män sägs Gustav Vasa ha åkt åtminstone delar av dagens Vasalopp på skidor under sin flykt.

Hus i vinterlandskap

År 1521 efter att Gustav Vasa förgäves försökt övertala folket i Dalarna att gripa till vapen startade han sin färd på skidor från Mora. En tid efter att han givit sig i väg nåddes dalmasarna av nyheter om Stockholms blodbad och de ångrade då att de inte lyssnat till Gustav Vasa. De skickade ut sin bästa skidåkare för att hinna ikapp honom och övertala honom att komma tillbaka och bli deras ledare. Som vi alla vet slutade historien lyckligt, skidåkarna hann ikapp Gustav Vasa och han återvände till Mora där han valdes till Dalarnas hövitsman. Gustav Vasa kunde inte köra sträckan i en bekväm Outlander men man vet att han fick lift med ett hölass en bit under sin flykt.

Lite drygt 400 år senare fick Anders Pers från Mora idén om att införa ett skidlopp till Gustav Vasas minne. Hans tanke var att kombinera Gustav Vasas flykt mot Norge med sitt intresse för skidåkning. Hans idé vann gehör och IFK Mora nappade på förslaget och beslutade att man skulle köra ett försökslopp för att se om det gick ihop sig ekonomiskt. Den förste som anmälde sig till Vasaloppet var Karlstad-sonen Carl Emmanuel Berg och totalt kom det in 136 anmälningar till det första Vasaloppet som kördes den 19 mars 1922.

Tre par skidor

När tävlingen gick av stapeln 2017 gjorde två Gustav Vasa-kopior succé i Vasaloppet. Det var Peter Nilsson och Björn Mortensen som genomförde det klassiska loppet utklädda till Gustav Vasa. De klädde ut sig på detta vis för att nå ut med sitt viktiga budskap om organdonation och rönte så stor uppmärksamhet att de även ombads upprepa sin bragd 2018. När de åker Vasaloppet kallar de sig vid de mer kungliga namnen Gustav Peter och Gustav Björn.