Installera solceller på stalltaket

För att minska på elräkningen och fortfarande ha det varmt och gott i stallet sätter du upp solceller. Du kan både sätta upp solcellspaneler på ytterväggen och på stalltaket. Solcellspanelerna betalar sig själva och du slipper höga energiomkostnader.

Skaffa solceller

Att hålla på med hästar är inte gratis. De kostar i både inköp, mat och omvårdnad. Har du eget stall slipper du uppstallningen på flera tusen kronor i månaden. Men du måste betala el och mat. Med solceller på stalltaket kommer du spara pengar och även bli lite mer självförsörjande. Bor du på en gård passar du på att installera solceller på både boningshuset och stallet eller ladugården. När du skaffar solceller ska du välja ett företag som Otovo som ger dig 20 års garanti. Hos Otovo väljer du mellan att köpa eller leasa din anläggning. När du leasar solceller kan du alltid köpa ut anläggningen för en mindre summa. Gå in på Otovo och skaffa solceller till både stallet och huset och spara tusenlappar i minskade elräkningar.

Solceller på stalltaket

Ett stalltak är perfekt för solceller. Ofta har det större yta än ett vanligt hustak. Du kan också sätta upp solceller på väggen. Med egen energiförsörjning kommer hästägandet inte bli lika dyrt. Väljer du att både ha solceller och att hyra ut stallplatser till andra hästägare kan du bokstavligen gå plus på ditt stall. Möjligheterna att spara pengar och tjäna in en extra slant är stora om du bara är kreativ och använder alla sätt som finns. Hästarna kommer inte påverkas av solcellsanläggningen. Förutom att de kommer ha egen el under strömavbrott. Du kan alltså alltid använda vattenkranen och minimerar risken att vattenledningarna fryser sönder. Förutom att du och hästarna har det varmt och gott.

Egen häst i eget stall

För många är det den stora drömmen: bo på en liten gård med ett stall och egna hästar. Att ha egen häst är i sig mycket arbete. Om du har eget stall blir det än mer arbete. Men också nöje. När du kommer hem möts du av hästarna i hagen som (förhoppningsvis) gnäggar när de ser dig. Du är i stallet på en minut, istället för att det tar dig mellan 15-60 minuter enkel väg. Du får också bestämma allt.

För att hästar ska må bra behöver de sällskap. Enligt Jordbruksverkets huvudregel måste du ha minst två hästar. Om du har eget stall kan det därför vara smart att se om det finns ryttare som vill ha sin häst uppstallad hos dig. Dels kommer du dra ner på kostnaderna eftersom du får en inkomst, dels får du sällskap och hjälp. Bor du i en bygd med stort hästintresse kan det vara värt att både sätta upp solceller och bygga ut stallet för att kunna hyra ut flera boxar.