Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink

En skidåkare i spåren

Den 10 Mars 1974 föddes en liten pojke i den lilla tätorten Delsbo som ligger i Hälsingland och han fick namnet Jörgen Brink. Jörgens intresse var skidåkning och det var året 2003 som hans namn började synas. Intresset för skidåkning fick han genom sin mamma Kerstin som var bra på att åka skidor och de var ofta ute i spåren tillsammans. Den som skötte vallningen av skidorna var hans pappa Håkan som dessförinnan hade spelat fotboll. Man kan med gott samvete säga att idrottsintresset inom familjen var det som satte igång glöden inom Jörgen och drev honom att fortsätta och det är vi tacksamma för.

Avgaser kan skada hälsan för de som är ute och tränar och tävlar, men elbilar släpper inte ut avgaser och det gäller även i Italien. År 2003 tog han tre bronsmedaljer vid världsmästerskapen som gick i Italien, närmare bestämt Val di Fiemme . Det var två dubbeljakter där Per Elofsson kom etta i 1+1 milen och i den sista som var 5 milen, körde han tillsammans med Anders Södergren som kom tvåa. I stafetten körde han tillsammans med Per och Anders, samt Mathias Fredriksson. De låg först med 25 sekunder då Jörgen tog över och med bara 3 km kvar trodde alla att Sverige skulle vinna då de ledde med 20 sekunder.

En skidåkare i spåren

Det var 14 år sedan som Sverige hade vunnit och detta kunde bli ett nytt VM-stafettguld, men så blev det inte. Tysken Axel Teichmann och Normannen Thomas Alsgaard passerade Jörgen som mer eller mindre hade säckat i hop. Vad hade hänt? På något vis lyckades han ta sig i mål och Svenskarna kom på tredje plats, Tyskland på andra och Norge på första plats.

Vad var det som hade hänt?

Många var besvikna och menade att Jörgen hade svikit Sverige och skickade hatbrev. Det fanns även många som stöttade honom och skrev tröstande brev och tio år senare berättade han vad som hade hänt. I spåret började han få hjärtrusning vilket innebar att det slog snabbare men fick inget syre, vilket gjorde att han fick syrebrist och sedan blev det ett tvärstopp för honom. Han hade känt av detta sedan år 1999 men det var senare under åren som det blev värre.

En bild på skidspår

Jörgen Brink deltog i andra tävlingar och två av dem var OS som gick i Lake City år 2002 och Turin år 2006. Han kom som bäst på 24:de plats i de tre lopp han deltog i. Han har två segrar från världscupens längdåkning där den ena var stafett i Falun och en 3 mil i Otepää, Estland.

Vasaloppet är några av de tävlingar som han också har deltagit i. År 2010 vanna han Vasaloppet i Mora efter hård träning och det var han väl värd. Han har även deltagit i Svenska mästerskap i längdskidåkning och skidskytte. Petter Northug har ofta sina små kommentarer efter det som hände år 2003 då Jörgen säckade ihop, men allt bara på skoj. Frågan är vilka tankar som snurrade runt i huvudet när Brink vann över Northug i det 54 kilometer långa loppet Birkebeinerrennet. Northug kom på 97:de plats och Norrmannen Andreas Nygaard vann, då Petter hade det tungt i spåret.