Världens längsta långlopp på skidor

Vintern närmar sig och detta innebär att även skidsäsongen är på ingång. Detta är något som många människor ser fram emot, då det är väldigt populärt att åka skidor i Sverige. Det är både populärt att åka utför och längdskidor, vilket i sin tur har gjort att skidsporten blivit väldigt stor och framgångsrik. En del åker dock endast för att de tycker att det är kul, de ser det som ett bra sätt att träna sin motion på. Trots detta vill en del ha lite mer spänning och väljer att delta i olika lopp som arrangeras, och ett av dessa är Vasaloppet. Detta långlopp på skidor är världens längsta och arrangeras en gång om året. Både proffs och amatörer får lov att delta.

Vasaloppets historia

Det första Vasaloppet arrangerades år 1922 och sedan dess har mer än en och en halv miljon människor deltagit i loppet. År 1922 var dock inte första gången som någon åkte loppet, utan det åktes redan 400 år tidigare av Gustav Vasa. Han flydde från den danska kungens soldater och den sträcka som han åkte är idag uppkallad efter honom. Detta lopp åks nu årligen av hundra om inte tusentals personer.

Vasaloppet sträcker sig mellan Sälen och Mora och hela sträckan är totalt 90 kilometer lång. Vasaloppet arrangeras ideellt av två föreningar, IFK Mora och Sälens IF. Vasaloppet sänds på tv varje år så att hela Sverige kan följa med i loppets gång, även om alla inte kan närvara på plats.

Att Vasaloppet sänds på tv har gjort att företag och kändisar börjat delta för att göra unik reklam. Skidåkarna bär kläder som har företagets namn på sig och många åskådare kommer från deras familjer. Detta har gjort att man kan beskåda ett antal reklamskyltar längs med vägen. En del väljer att använda sig av en tygvepa, där de trycker ett roligt budskap tillsammans med företagets namn. Denna visas sedan upp för skidåkarna och de andra åskådarna under Vasaloppet.

Rolig fakta om Vasaloppet

Under Vasaloppets gång finns det olika delmål uppsatta och på dessa kan man stanna för att pausa eller dricka blåbärssoppa. Det finns även de personer som kan hjälpa folk med att valla skidorna vid dessa delmål. De flesta väljer dock att stanna för att dricka blåbärssoppa. Arrangörerna av Vasaloppet har räknat ut att varje deltagare i snitt dricker cirka 0,7 liter av blåbärssoppan. Till följd av detta drack alla deltagare 38 700 liter blåbärssoppa under tävlingens gång år 2018.

En annan rolig sak att veta är hur mycket prispengar vinnaren får. Först måste dock nämnas att tävlingen delas upp i två, en för damer och en för herrar. Vardera vinnare i de olika kategorierna får en vinstsumma på 95 000 kronor samt en trofé, kyss och en krans.

Populärt bland kändisar

Vasaloppet har på senare år blivit väldigt kändistätt. År 2019 deltog bland annat Sveriges prins, detta eftersom det är en tradition inom kungafamiljen att ha åkt Vasaloppet. Det deltog dock fler kända personer än prinsen och en del av dessa åker för att samla in pengar till välgörenhet.