Om Vasaloppet

Den första söndagen i mars är det dags. Då är det dagen för Vasaloppet! Dagen då stora delar av Sverige sätter på sig längdskidorna och beger sig ut i snön för att ta sig runt 90 kilometer. Här är allt du behöver veta inför loppet!

Bakgrund

Vasaloppet sker varje år den första söndagen i mars. Loppet är 90 kilometer långt och går från Berga By i Sälen till Mora i Dalarna i Sverige. Det allra första tävlingsloppet skedde redan 1922., vilket gör det till det äldsta i världen.

Vasaloppet har fått sitt namn av den svenske kungen Gustav Vasa. Den svenske monarken flydde år 1520 undan den danske kungens soldater och tog sig då på skidor delar av den sträcka som Vasaloppet i dag utgör. Gustav Vasa, som då hette Gustav Eriksson, var då 24 år gammal. Han ska längs sin flyktväg ha uppmanat de svenska bönderna till uppror mot den danske kungen. Flykten slutade vid Mora kyrka, då Gustav Vasa höll ett brandtal till massorna.

Om dagens Vasalopp

Idén till nutidens Vasalopp föddes av Anders Pers från Mora. Han lanserade sin plan 1922 i Westmalands Läns tidning. Inte kunde han då ana hur stort och välkänt loppet skulle bli! Första året deltog 136 personer. Detta kan jämföras med att till år 2018 inkom det totalt 15 800 anmälningar.

Det svenska loppet är i dag alltså väldigt populärt. Och för den som vill delta är det viktigt att vara snabb med anmälan – i bland tar platsen slut till det kommande året precis efter nuvarande årets Vasalopp har avslutats.

Anmälningsavgiften är 1740 svenska kronor och deltagarna måste vara över 19 år. Totalt får 15 800 personer anmäla sig till loppet. Enligt arrangörerna av loppet är banan längs blandad terräng med plan mark och kuperad terräng. Det krävs alltså en allsidig skidåkare för att ta sig runt. Många är endast med för att de tycker att det är roligt eller som en personlig utmaning att ta sig runt. Vissa gör en rolig grej av tävlingen och åker skidor i en rolig utklädning från partykungen.se eller någon annan butik för utklädnad. För andra är det självklart en viktig tävling. 2018 vann norrmannen Andreas Nygaard herrarnas klass och damernas vanns av Lina Korsgren.

Del av svenska klassikern

Vasaloppet är en del av den så kallade svenska klassikern eller bara klassikern. Den svenska klassikern är kombinationen av fyra svenska långlopp och har funnits sedan 1972 och anses av många vara ett kraftprov som måste göras. För att klara detta ska man ha genomfört de fyra loppen under ett år. Tävlingarna som ska klaras av är Vasaloppet, Vättenrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet. Den som tävlar måste alltså klara av skidåkning, långdistanslöpning, cykling och simning. Det passar alltså den som gillar ordentliga utmaningar!