Att träna inför sitt första Öppet spår

Det finns mängder av program för de som vill satsa på att få en bra tid för Vasaloppet. Ett fullgott alternativ för de som tycker att det här med tidtagning är långt ifrån det viktigaste, är Öppet spår. Det är i princip allt som utgör Vasaloppet, men man slipper den största trängseln och behöver inte heller oroa sig för vilken startposition man har. Loppet går i exakt samma spår som Vasaloppet och utförs på ett identiskt vis med nio långa mil som ska genomföras på skidor. Här kommer tips på vad man kan göra för att förbereda sig.

Inte så platt som man kan tro

Vasaloppet, eller Öppet spår, är inte alls så platt som man kan tro. Det stämmer att den största backen är den som är precis i början. De flesta har säkert sett tv-bilderna med skidåkare som står och köar precis efter start. Denna första backe är inte särskilt jobbig fysisk, men mentalt är det ansträngande att tränga sig uppför den. Man vill helst bara få komma iväg, och att börja med en lång kö, där det är lätt att trampa på varandras skidor, kan vara lite påfrestande. Men väl på toppen väntar ett väldigt platt lopp, med få backar att ta sig uppför. Det finns dock ett par ställen där det både går utför och uppför. Därför bör man träna på att kunna ta sig uppför en brant backe, och att kunna stå på benen utför. När spåren blir sladdriga, särskilt de år temperaturen är på plussidan, måste man kunna åka utför i snömodd. Någon expert behöver man inte vara, men all erfarenhet är bättre än ingen, vilket man kommer uppskatta dagen det gäller.

Stakning, stakning och stakning

Armarna kommer ta en hel del stryk under de nio till elva timmarna de flesta är ute, under ett öppet spår. Man får bara skida på klassiskt vis, och för nybörjare är det armarna som kommer jobba så att man kommer framåt. Därför är det bra att träna stakning så mycket som det går. Att leta upp ett gym som har en stakningsmaskin (det kan finnas på simhallar) och köpa ett tiokort, är en bra investering. Att träna med en crosstrainer, är också ett riktigt bra alternativ. Har man råd kan man köpa en att ha hemma. Då har man ett riktigt bra träningsverktyg. Styrketräning för överkroppen är överlag ett bra tips, även om skidåkning är den bästa träningen förstås. Så förutom att skida så mycket snön tillåter där man bor (ju mer desto bättre) kan man satsa på följande:

  • Styrketräning av hela kroppen, särskilt triceps (baksida armar) en gång i veckan.
  • Stakningsmaskin, en gång i veckan, ex: 3×20 min.
  • Gå med stavar i uppförsbackar.
  • Riktigt långa promenader (2-3 timmar) ett par gånger per månad.
  • Dagliga promenader eller joggingturer.
  • Träna med en crosstrainer hemma.